Toimelan palstapuutarha

 

Kaupunkiviljely2Toimelassa on viljelty kaupungilta vuokratulla viljelypalsta-alueella kohta 80 vuotta. Munkkiniemessä sijaitsevan Toimelan palstapuutarhan perustamisvuosi oli 1936, ja puutarhatoimintaa ryhtyi tuolloin harjoittamaan Metsärannan Uurastajat ry – Skogsbrinkens Arbetsmyror rf. Sittemmin yhdistys on muuttanut nimeään useampaan kertaan ja on nykyisin Toimela ry. Toimela ry tekee yhteistyötä Toimelan palstapuutarhayhdistyksen kanssa. Palstapuutarhayhdistys organisoi käytännön viljelytoiminnan.

Alueella on viljeltävänä yhteensä 170 palstaa. Toimela ry:n omistamat punamultamökit ovat viljelijöiden käytössä kunnostustoimia vastaan. Kallioineen, metsineen, palstoineen ja mökkeineen alue muodostaa ainutlaatuisen kokonaisuuden kaupunkiasutuksen keskellä.

Puutarhapalstan hoito

Toimelan palstapuutarha on kesäisin Toimela Brassin ”kotipesä”. Kuva: Eero Tuurna

Toimelan palstapuutarha on kesäisin Toimela Brassin ”kotipesä”. Kuva: Eero Tuurna

Puutarhan n. 2,7 ha:n aluetta ylläpidetään huolella talkootyötunteja laskematta. Alueen siisteys, istutusten kauneus sekä rakennuksista huolehtiminen tulevat vuosi vuodelta yhä tärkeämmiksi arvoiksi urbaanin kaupunkimiljöön puristuksessa.

Palstan hoidon edellytyksiä:

  • Palstaa on viljeltävä säännöllisesti.
  • Palsta on viljeltävä kokonaisuudessaan.
  • Palsta sekä sen ympäristö on pidettävä siistinä. Rikkaruohot on kitkettävä, palstojen reunukset tasattava ja ruoho leikattava palstojen väleistä. Yhdistyksellä on tähän tarkoitukseen käytettäväksi ruohonleikkureita ja siimaleikkureita.
  • Syksyllä maa on valmisteltava uutta kasvukautta varten. Keväällä maan voi muokkauttaa jyrsimellä maksua vastaan.
  • Viljelijä ei voi luovuttaa palstan hoitoa eikä työvelvollisuutta toiselle henkilölle ilman hallituksen hyväksyntää.

Viljelypalstan hakeminen

Viljelypalstoja myönnetään hakemuksesta helsinkiläisille. Palstoja vapautuu vuosittain noin 10 – 20. Haku on jatkuva ja hakijat jäävät automaattisesti odottamaan seuraavia vapautuvia palstoja. Yleensä palstoja vapautuu keväällä ennen viljelykauden alkua.

Palstaa voit hakea käyttämällä hakulomaketta. Muistathan lukea ja hyväksyä myös viljelyehdot. Hakemuksen voit myös tulostaa paperilomakkeena ja palauttaa sen osoitteella Iso Roobertinkatu 20-22, 00120 Helsinki.  Hakemuksen voit poistaa jonosta ilmoittamalla siitä opistoon tai palstapuutarhayhdistyksen hallitukselle.

Yhteystiedot

Etelä-Helsingin kansalaisopisto, puh. 09 622 9580
Palstapuutarhayhdistyksen pj Riikka Ritola-Päivärinta, puh. 050 539 7823

Tutustu palstapuutarhayhdistyksen ylläpitämiin kotisivuihin.